Andırının neyi meşhur?
ANDIRIN’İN NEYİ ÜNLÜ diye sorulursa: İnsanları, doğası, havası, suyu, kaleleri, mağaraları, şelaleleri (Alanlı, Boynuyoğunlu, Altınboğa), Tirşigi, Kiraz, Çilek, Kırksuyu, Karasu, Meyemçili, Halburu, Çınargeçidi, asma köprüler, Bayram Kömbesi, andın pekmezi, 2400 yıllık porsuk ağacı, yavru taşı, defne (Har),…
Kahramanmaraş’ın kaç tane köyü var?
Kahramanmaraş ilinin 10 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 52 belde ve 474 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür.
Andırında kaç kale var?
Şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan kaleler şehri Andırın, onlarca medeniyetin izlerini barındırıyor. Küçük Ayrıcatepe, Azgıt, Meryemçil, Akkale ve Haştırın kaleleri olmak üzere 26’sı tescilli olmak üzere toplam 70 kaleyi barındırıyor.
Andırın rakımı kaçtır?
AndırınBoy1.050 mNüfus (2018)• Toplam33.
Andırın soyu nereden gelir?
Bir başka rivayete göre Andırın’ın eski yerleşim yerinin Haçtırın olduğu ve oradan Andırın’a dönüştüğü söylenmektedir. Bir başka rivayete göre ise Kayseri’nin Develi ilçesinde Andırın adında bir köy aşiretinin buraya gelip yerleştikten sonra bu ismi benimsemiş olabileceği söylenmektedir.
Andırın’da ne yetişir?
Ülkemizde orijinal tahıllar, sebze tohumları, fideler ve fideler hala varlığını sürdürüyor. Geben çavdarı, Karakılçık buğdayı, sarı patates, Köşürge domatesi, Andırın kara kabağı ve Akifiye mısırı ilk akla gelenler. Kontrollü ortamlarda çoğaltılarak organik tarıma geçiş sağlanıyor.
Maraş’ın en büyük ilçesi hangisidir?
Kahramanmaraş ilinin 11 ilçesi vardır: Dulkadiroğlu ve Onikişubat metropol ilçelerdir. Diğer ilçeler arasında Elbistan en büyük nüfusa ve alana sahiptir.
Kahramanmaraş’ta kaç Alevi köyü var?
Maraş Alevileri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçe ve köylerinde bulunmaktadır. Pazarcık’ta 82 köy bulunmakta olup, bunlardan 56’sı Alevi köyü, 1’i ise Alevi beldesidir.
Elbistan’ın kaç köyü var?
İlçede 69 köy ve 50 mezra bulunmaktadır. Ovadaki köyler toplu yerleşimlerden oluşurken, dağlık bölgedeki köyler dağınık köy ve mezralardan oluşmaktadır. Elektrik ve telefonu olmayan köy bulunmamaktadır. 45 köye ulaşım tamamen asfalt yolla (233 km) ve 24 köye ise kısmen asfalt kısmen asfalt yolla (410 km + 118,7 km tesviye) sağlanmaktadır.
Andırın’da ne yapılır?
Andırın gezinizin olmazsa olmazları: Galgamac Şelalesi, Toprakhisar Kanyonu. Mağaralar ve mağaralar, Başkonuş Yaylası Milli Parkları, Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Alanları. Kaleler. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı… Fırnız Yaylası… Karatepe – Aslantaş Milli Parkı… Sabun Çayı Şelalesi. … Dumanlı YaylasıDaha fazla yazı…
Andırın ne anlama gelir?
İlçe isminin kökeni çok ilginç bir hikayeye dayanmaktadır. Tarihi belgelere göre Andırın ismi aslında “Andurana” kelimesinden gelmektedir. Bu kelime “Büyük Ana Tanrıçanın ikametgahı” anlamına gelen eski “And(a)-ura-(wa)na” ifadesine dayanmaktadır.
Andırın’da deprem oldu mu?
Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde saat 14.51’de Richter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Andırın’da fay hattı var mı?
“Andırın çevresindeki sürekli faylar 7 büyüklüğünde bir depremi tetikleme potansiyeline sahip değil.” “Andırın şehir merkezinin yakın çevresinde yıkıcı, aktif faylar yok. Bu açıdan şanslısınız.” “Andırın, dağ yamacına ve sert zemine kurulmuş olması nedeniyle depremden daha az etkilendi.” Mart 2023
Kahramanmaraş Andırın neyi meşhur?
Bölgenin en meşhur yemeklerinden biri de aslında her derde deva olan ve zehirli bir bitkinin kaynatılıp zehrinin çıkarılmasıyla yapılan “Andirin Doktoru” olarak adlandırılan Tirşik yemeğidir. Çevre ilçelerde de bilinse de en çok burada meşhurdur.
Andırın Belediye Başkanı kim?
Vali Özkan Andırın, Belediye Başkanı Ahmet Doğan ve beraberindeki heyetle ilçe çalışmalarını değerlendirdi. Vali Vahdettin Özkan, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Andırın Belediye Başkanı seçilen Ahmet Doğan’ı tebrik etti.
Andırın’da ne yapılır?
Andırın gezinizin olmazsa olmazları: Galgamac Şelalesi, Toprakhisar Kanyonu. Mağaralar ve mağaralar, Başkonuş Yaylası Milli Parkları, Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Alanları. Kaleler. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı… Fırnız Yaylası… Karatepe – Aslantaş Milli Parkı… Sabun Çayı Şelalesi. … Dumanlı YaylasıDaha fazla yazı…
Kahramanmaraş neyi ile ünlü?
Maraş böreği, Elbistan mezesi ay çekirdeği, Bertiz Kabarcık üzümü, Mahrabaşı üzümü, Urmu dutu, Maraş keçi parmak peyniri, Maraş etli kabak, Maraş hırtası, Afşin Koçovası sarımsağı, Çaman (dişi), Maraş -Tatlı pidesi, Maraş Çullama, Maraş bastık, Maraş kebabı, Maraş ekşi çorbası, Maraş ekşi kebabı, Maraş beyazı,…
Maraştan ne getirilir?
Tescilli Coğrafi İşaretlerimizKahramanmaraş Dondurma Geleneksel Maraş dondurmasının üretiminde süt, salep ve şeker kullanılmaktadır. … Kahramanmaraş Biberi. … Andırın Yemin Pekmezi.Hartlap Bıçağı… Maraş Kelle Paça. … Kahramanmaraş Yemeni. … Oymalı Çeyiz Sandığı … Maraş Burma Bilekliği.Daha fazla ürün…
Maraş yöresel ürünler nelerdir?
Kahramanmaraş’ın Yöresel Mutfak Kültürü: Maraş Tarhanası, Tarhana Çorbası, Çorbalı Çorba, Köftelik Mercimek Çorbası, Paça, Simit Köfte, Kirli Köfte, İçli Köfte, Somelek Köfte, Sulu Yağlı Köfte, Köftelik Köfte, Yoğurtlu Köfte, Hafif Köfte, Ekşili Aya Köfte, Yoğurtlu Kebap, Ravanda Şerbeti, Çırpılmış Aşı, Maraş Dolması, …