Platoların isimleri nelerdir?
Oluşumlarına göre plato türleri; aşınma platoları, lav platoları (volkanik platolar), tabakalı platolar (yatay platolar) ve karstik platolar olarak sınıflandırılır.
Plato aşınım mı?
Platolar, nasıl oluştuklarına bağlı olarak farklı özelliklere sahiptir. Nasıl oluştuklarına bağlı olarak platolar dört gruba ayrılır: aşınmış platolar, katmanlı platolar, volkanik platolar ve karst platoları.
Ülkemizdeki platolar nelerdir?
Bölgelere göre en önemli yaylalar şunlardır: Akdeniz Bölgesi: Buradaki en önemli iki yayla Teke ve Taşeli Yaylaları’dır. … Doğu Anadolu Bölgesi: Buradaki en önemli yayla Erzurum-Kars Yaylası’dır. … Karadeniz Bölgesi: Perşembe Yaylası önemli bir yayladır: Çatalca-Kocaeli Yaylası
Lav platoları nelerdir?
3. Lav Platoları Ülkemizde volkanik platoların en çok geliştiği bölge, volkanizmanın en yaygın olduğu Doğu Anadolu bölgesidir. Bu bölgede Nemrut, Süphan, Tendürek, Büyük ve Küçük Ağrı’dan çıkan lavlar geniş alanlara yayılmış ve plato ovaları oluşturmuştur.
Türkiye’deki platolar nerededir?
Türkiye’deki yaylalar📘 ✅️Volkanik yaylalar: Erzurum-Kars, Ardahan Yaylası, Kula-Adala Yaylası, Hatay-Hassa Yaylası, Ürgüp-Göreme Yaylası. ✅️Karst yaylaları: Taşeli ve Teke yaylaları. ✅️ Ova Ovası Yaylaları: Obruk, Cihanbeyli, Haymana, Bozok, Meraküm, Uzunyayla, Yazılıkaya-Gaziantep ve Şanlıurfa Yaylaları, 14 Ekim 2023
Plato nedir 5. sınıf?
Bulundukları alandan daha yüksekte olan düz arazi şekillerine plato denir. Günlük hayatta plato olarak bilinen alanlarda plato arazi şekillerine örnektir.
Perşembe platosu aşınım platosu mu?
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Erzurum-Kars Platosu bir lav platosu örneğidir. Ayrıca ülkemizde hayvancılığın en çok yapıldığı plato olma özelliği taşır. Karadeniz Bölgesi’ndeki Perşembe Platosu ve Marmara Bölgesi’ndeki Çatalca-Kocaeli Platosu ise erozyon platolarıdır.
Plato akarsu aşındırma şekli mi?
Plato: Bunlar, akarsuların geniş bir alanı yatay olarak aşındırmasıyla oluşan geniş ve düz yayla biçimleridir. Platolar, akarsu vadileri tarafından kademeli olarak aşındırılıp bölünmesiyle oluşur. Örnek: Erzurum-Kars Platosu.
Bayat Platosu nerededir?
Azerbaycan’ın altı bölgesinde (Ağcabedi, Deveçi, Neftçela, Şamahı ve Ucar ilçeleri ile Bakü’nün Ahmetli şehrinde).
Plato neye denir?
Plato veya plato, deniz yüzeyinin üzerinde, yüksek noktalarda derin nehir vadileriyle bölünmüş düz bir arazi şeklidir.
İstanbul’da plato var mı?
Şehrin yüzölçümünün %74’ü platolarla, %9,5’i ovalarla ve %16,1’i alçak dağ ve tepelerle kaplıdır. Şehrin en önemli gölleri olan Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Durusu gölleri lagündür. Boğaz’daki Haliç, Tarabya ve İstinye koyları şehrin kıyı şeridinin en güzel örnekleridir.
Meraküm Platosu nerededir?
Sivas’ın en büyük yaylası Uzunyayla’dır. Ayrıca Uzunyayla’ya göre daha zengin meralara sahip olan Meraküm Yaylası, ilin nadir yaylalarından biridir.
Obruk platosu hangi ildedir?
Obruk Platosu, Konya ili Karapınar ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup Tuz Gölü Havzası (950 m) ile Konya Ovası’nı (1000 m) birbirinden ayırmaktadır. Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 75-80 km uzunluğunda, kuzey-güney doğrultusunda ise 35 km-65 km genişliğindedir.
Cihanbeyli Platosu nerededir?
Ortalama 1000 metre yüksekliği, karasal iklimi ve kuraklığı ile bilinen yayla, Konya’nın kuzeyinde yer almaktadır. Celil Sokağı olarak bilinen yer, bu yaylada kurulmuş olan ve Cihanbeyli ilçesine bağlı Kuşça kasabasında bulunmaktadır (Şekil 1,2 ve 3).
Karstik platolar nerededir?
Bu tip platoların ülkemizdeki tipik örneği Torosların orta kesimindeki Taşeli Platosu’dur.
İstanbul’un platoları nelerdir?
Arazi şekilleri. İstanbul’un bulunduğu Çatalca ve Kocaeli yarımadaları aşınmış platolardır. Boğaz, bu platoların ortasından, kabaca kuzeydoğu-güneybatı yönünde geçer.
İzmir’deki platolar nelerdir?
İlin %22’si ova olan en büyük ovaları Küçük Menderes Ovası, Gediz Ovası ve Bakırçay Ovası’dır. Gediz Deltası, Bakırçay Deltası ve Küçük Menderes Deltası ilin delta ovalarıdır.
Türkiye’nin en yüksek platosu hangisi?
Ancak ülkemizin en yüksek platoları Doğu Anadolu bölgesindedir, çünkü en fazla toptan büyümeye sahip bölge olma özelliği taşımaktadır. Taşeli Platosu ve Teke Platosu Akdeniz bölgesinde yer almakta olup karst platoları olma özelliği taşımaktadır.
Akdeniz platoları nelerdir?
PLATOLAR VARDIR: Akdeniz bölgesinde yer yer platolar vardır. Bunlardan biri Antalya Körfezi’nin batısındaki Teke Platosu, diğeri ise Anamur Burnu’nun arkasındaki Taşeli Platosu’dur. Antalya Körfezi’nin batısındaki dağlar ve platolarla kaplı karstik araziye Teke bölgesi denir.